Lutefisk med hvit saus er tradisjon i Sverige til jul. Hvorfor ikke prøve denne nydelige varianten neste gang du skal lage lutefisk?
Til 4 personer trenger du:
- 2 kg lutefisk
- 2 ss salt
- 4 skiver bacon
Hvit saus:
- 3 ss smør
- 3 ss hvetemel
- 4 dl melk
- 0,5 ts salt
- 8 stk pepper, hel sort
- 3 stk allehånde, hel
- 4 stk nellikspiker
- 1 ss smør
- 1 dl fiskekraft
Ertestuing:
- 1 stk sjalottløk
- 400 g erter, fryst
Server med:
- potet
- sennep
Fremgangsmåte
- Sett stekeovnen på 200 °C.
- Del opp lutefisk i serveringsstykker og legg dem i en langpanne med skinnsiden ned.
- Dryss over salt og dekk langpannen med aluminiumfolie.
- Stek lutefiskstykkene i stekeovnen i ca. 30 minutter.
- Stek bacon i en tørr panne.
Hvit saus
- Smelt smør og rør inn hvetemelet.
- Spe på litt og litt melk, og tilsett salt, hel sort pepper, allehånde og nellikspiker.
- La sausen koke i ca. 5 minutter.
- Sil sausen, og tilsett smør og fiskekraft til sausen får en fin konsistens.
Erter
- Surr finhakket sjalottløk i smør og tilsett erter.
- La ertene surre i ca. 2 minutter slik at de blir gjennomvarme.
- Server lutefisk med stekt bacon, hvit saus, erter, kokt potet og sennep.
Tips: Dersom du vil ha fast lutefisk drysser du salt over og lar lutefisken stå kjølig et par timer. Hell av vannet som trekkes ut og skyll deretter lutefisken i kaldt vann.