Lutefisk med hvit saus er tradisjon i Sverige til jul. Hvorfor ikke prøve denne nydelige varianten neste gang du skal lage lutefisk? 

Til 4 personer trenger du:

  • 2 kg lutefisk
  • 2 ss salt
  • 4 skiver bacon

Hvit saus:

  • 3 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • 4 dl melk
  • 0,5 ts salt
  • 8 stk pepper, hel sort
  • 3 stk allehånde, hel
  • 4 stk nellikspiker
  • 1 ss smør
  • 1 dl fiskekraft

Ertestuing:

  • 1 stk sjalottløk
  • 400 g erter, fryst

Server med:

  • potet
  • sennep

Fremgangsmåte

  • Sett stekeovnen på 200 °C.
  • Del opp lutefisk i serveringsstykker og legg dem i en langpanne med skinnsiden ned.
  • Dryss over salt og dekk langpannen med aluminiumfolie.
  • Stek lutefiskstykkene i stekeovnen i ca. 30 minutter.
  • Stek bacon i en tørr panne.

Hvit saus

  • Smelt smør og rør inn hvetemelet.
  • Spe på litt og litt melk, og tilsett salt, hel sort pepper, allehånde og nellikspiker.
  • La sausen koke i ca. 5 minutter.
  • Sil sausen, og tilsett smør og fiskekraft til sausen får en fin konsistens.

Erter

  • Surr finhakket sjalottløk i smør og tilsett erter.
  • La ertene surre i ca. 2 minutter slik at de blir gjennomvarme.
  • Server lutefisk med stekt bacon, hvit saus, erter, kokt potet og sennep.

Tips: Dersom du vil ha fast lutefisk drysser du salt over og lar lutefisken stå kjølig et par timer. Hell av vannet som trekkes ut og skyll deretter lutefisken i kaldt vann.