Tradisjonell lutefisk med spennende vri på tilbehøret. Grønne linser og sennepssaus er et utmerket alternativ til den mer tradisjonelle ertestuingen. Kanskje denne blir en ny favoritt til jul?

Til 4 personer trenger du:

  • 2 kg lutefisk
  • 3 ss salt

Linser:

  • 2 dl linser, grønne
  • 0,5 stk sjalottløk
  • 2 dl vann
  • 75 g bacon
  • Salt og pepper

Sennepsaus:

  • 2,5 dl fløte
  • 2,5 dl melk
  • 30 g smør, smeltet
  • 2 ss hvetemel
  • Salt
  • 2 ss dijonsennep
  • 2 ss sterk og søt sennep
  • 1 ss worcestershiresaus
  • 1 sitron
  • 50 g smør
  • Salt og hvit pepper

Server med:

  • Mandelpotet

Fremgangsmåte

  • Sett stekeovnen på 175 °C.
  • Skjær lutefisk i porsjonsstykker og dryss salt på kjøttsiden.
  • La den ligge i romtemperatur i 1 time. Vann vil trekke ut, så ha stykkene i en langpanne med kanter.
  • Hell av vannet og skyll lutefisken i kaldt vann, for å fjerne saltet.
  • Legg lutefisken i en langpanne med skinnsiden ned og dekk med aluminiumsfolie.
  • Sett den i stekeovnen og la den stå til den er ferdig, ca. 30 minutter.

Linser

  • Kok linser møre med hakket sjalottløk i ca. 20-25 minutter og sil av overflødig vann.
  • Skjær bacon i terninger og sprøstek det.
  • Bland baconterninger med linser og løk.

Sennepssaus

  • Varm opp fløte og melk, det skal ikke koke.
  • Bland smeltet smør og hvetemel og litt salt til jevning. Rett før oppkok av fløtemelken blander du inn jevningen.
  • La det koke noen minutter mens du rører kraftig med en visp.
  • Sil sausen over i en annen kasserolle. Tilsett sennep, sterk og søt og dijon, worcestersaus, og saften av 1 sitron.
  • Rør inn smør for å gjøre sausen ekstra glatt og velsmakende.
  • Smak til med salt og pepper. Og server
  • Server lutefisken med linser, sennepssaus og kokte mandelpoteter.

Tips: Dersom du vil ha fast lutefisk drysser du salt over og lar lutefisken stå kjølig et par timer. Hell av vannet som trekkes ut og skyll deretter lutefisken i kaldt vann.