Tradisjonell lutefisk med spennende vri på tilbehøret. Grønne linser og sennepssaus er et utmerket alternativ til den mer tradisjonelle ertestuingen. Kanskje denne blir en ny favoritt til jul?
Til 4 personer trenger du:
- 2 kg lutefisk
- 3 ss salt
Linser:
- 2 dl linser, grønne
- 0,5 stk sjalottløk
- 2 dl vann
- 75 g bacon
- Salt og pepper
Sennepsaus:
- 2,5 dl fløte
- 2,5 dl melk
- 30 g smør, smeltet
- 2 ss hvetemel
- Salt
- 2 ss dijonsennep
- 2 ss sterk og søt sennep
- 1 ss worcestershiresaus
- 1 sitron
- 50 g smør
- Salt og hvit pepper
Server med:
- Mandelpotet
Fremgangsmåte
- Sett stekeovnen på 175 °C.
- Skjær lutefisk i porsjonsstykker og dryss salt på kjøttsiden.
- La den ligge i romtemperatur i 1 time. Vann vil trekke ut, så ha stykkene i en langpanne med kanter.
- Hell av vannet og skyll lutefisken i kaldt vann, for å fjerne saltet.
- Legg lutefisken i en langpanne med skinnsiden ned og dekk med aluminiumsfolie.
- Sett den i stekeovnen og la den stå til den er ferdig, ca. 30 minutter.
Linser
- Kok linser møre med hakket sjalottløk i ca. 20-25 minutter og sil av overflødig vann.
- Skjær bacon i terninger og sprøstek det.
- Bland baconterninger med linser og løk.
Sennepssaus
- Varm opp fløte og melk, det skal ikke koke.
- Bland smeltet smør og hvetemel og litt salt til jevning. Rett før oppkok av fløtemelken blander du inn jevningen.
- La det koke noen minutter mens du rører kraftig med en visp.
- Sil sausen over i en annen kasserolle. Tilsett sennep, sterk og søt og dijon, worcestersaus, og saften av 1 sitron.
- Rør inn smør for å gjøre sausen ekstra glatt og velsmakende.
- Smak til med salt og pepper. Og server
- Server lutefisken med linser, sennepssaus og kokte mandelpoteter.
Tips: Dersom du vil ha fast lutefisk drysser du salt over og lar lutefisken stå kjølig et par timer. Hell av vannet som trekkes ut og skyll deretter lutefisken i kaldt vann.