For mange er lutefisk smaken av jul. Lutefisk er nydelig i seg selv, men passer også godt til ulikt tilbehør. Ertestuing, bacon, potet, brunost, sennep og ikke minst sirup er med på å løfte måltidet til nye høyder. 
 
Til 6 personer trenger du:
  • 3 kg lutefisk
  • 3 ss salt
  • 200 g bacon

Ertepuré

  • 500 g erter, fryst
  • 1 ts sukker
  • 2 ss smør
  • 2 ts timian, frisk
  • Salt og pepper

Server med:

  • potet

Fremgangsmåte

  • Sett stekeovnen på 200 °C.
  • Legg lutefisken med skinnsiden ned i en langpanne.
  • Dryss på salt og dekk med aluminiumsfolie.
  • Bak lutefisken midt i stekeovnen til den er gjennomkokt, ca. 30 minutter.
  • Skjær bacon i små terninger og legg de i en kald stekepanne. Stek på lav varme til det er gyllen, sprøtt og fettet har stekt ut. Tilsett ekstra smør dersom baconet er magert.

Ertepuré

  • Kok erter møre i vann tilsatt sukker.
  • Hell av overflødig vann og mos ertene.
  • Rør inn smør og timian, og smak til med salt og pepper.
  • Server lutefisk med bacon, ertepuré og kokt potet. Mange liker også å servere lutefisk med brunost og sirup.

Tips: Dersom du vil ha fast lutefisk drysser du salt over og lar lutefisken stå kjølig et par timer. Hell av vannet som trekkes ut og skyll deretter lutefisken i kaldt vann.

 
Prøv vores Klippfisk Udvanningskalkulator og gør din madlavning lettere. Du kan også finne våre utvannet klippfisk.

Se også hvordan du får lutefisken perfekt tilberedt.

 

Hvordan få perfekt tilberedt lutefisk

For mange blir det ikke jul uten lutefisk og den tradisjonsrike lutefisken kan tilberedes på [...]

Klippfisk a la saltimbocca

Saltimbocca lages opprinnelig med oksekjøtt og skinke, med salvie festet på toppen. Med denne oppskriften [...]

Bacalhau à Brás

Opplev en portugisisk glede med Bacalhau à Brás! Denne retten er en perfekt blanding av [...]

Ovnsbakt klippfisk med bacon og gulrotstuing

Klippfisk er en delikatesse som kan varieres i det uendelige. Bli inspirert av denne oppskriften [...]

Grillet klippfisk med ertepuré

Klippfisk er nydelig på grille! Start med marinaden og tilbehøret, for klippfisken grilles på 1-2-3.

Vi er med i Lokalmatvalget 🌟

Dette handler om å løfte frem matskatter fra hele Norge, og vi er utrolig stolte [...]

Bacalao med pasta penne

Bacalao er en klassisk rett laget med blant annet klippfisk. Prøv denne ovnsbakte varianten med [...]

Portugisisk bacalao

Bacalao er en norsk klippfiskrett med opprinnelse i Portugal. Bacalao er en festrett som passer [...]