For mange er lutefisk smaken av jul. Lutefisk er nydelig i seg selv, men passer også godt til ulikt tilbehør. Ertestuing, bacon, potet, brunost, sennep og ikke minst sirup er med på å løfte måltidet til nye høyder. 
 
Til 6 personer trenger du:
  • 3 kg lutefisk
  • 3 ss salt
  • 200 g bacon

Ertepuré

  • 500 g erter, fryst
  • 1 ts sukker
  • 2 ss smør
  • 2 ts timian, frisk
  • Salt og pepper

Server med:

  • potet

Fremgangsmåte

  • Sett stekeovnen på 200 °C.
  • Legg lutefisken med skinnsiden ned i en langpanne.
  • Dryss på salt og dekk med aluminiumsfolie.
  • Bak lutefisken midt i stekeovnen til den er gjennomkokt, ca. 30 minutter.
  • Skjær bacon i små terninger og legg de i en kald stekepanne. Stek på lav varme til det er gyllen, sprøtt og fettet har stekt ut. Tilsett ekstra smør dersom baconet er magert.

Ertepuré

  • Kok erter møre i vann tilsatt sukker.
  • Hell av overflødig vann og mos ertene.
  • Rør inn smør og timian, og smak til med salt og pepper.
  • Server lutefisk med bacon, ertepuré og kokt potet. Mange liker også å servere lutefisk med brunost og sirup.

Tips: Dersom du vil ha fast lutefisk drysser du salt over og lar lutefisken stå kjølig et par timer. Hell av vannet som trekkes ut og skyll deretter lutefisken i kaldt vann.

 
Prøv vores Klippfisk Udvanningskalkulator og gør din madlavning lettere. Du kan også finne våre utvannet klippfisk.

Se også hvordan du får lutefisken perfekt tilberedt.

 

Hvordan få perfekt tilberedt lutefisk

For mange blir det ikke jul uten lutefisk og den tradisjonsrike lutefisken kan tilberedes på [...]

Ovnsbakt bacalao med bacon

Ovnsbakt bacalao er oppskriften på en festrett som er så enkel at du like gjerne [...]

Stekt klippfisk på portugisisk vis

Dette er en smakfull variant av bacalao på portugisisk vis. Oppskriften er enkel og kan [...]

Grillet klippfisk og ertotto med parmasan og urter

Grillet klippfisk og «ertotto» med parmesan og urter passer like godt til hverdags som til [...]

Klippfisk med grønn potetsalat

Klippfisk med grønn potetsalat – en nydelig middagsrett som passer til både hverdags og fest!

Bacalao al Pil Pil

Lag en annerledes bacalao med hvitløk, chili og kaldpresset olivenolje som ingredienser. Denne oppskriften er [...]

Bolinshos med aïoli

Bolinhos er klippfiskboller som har opphav i Portugal. Bolinhos passer godt til alle anledninger, både [...]