For mange blir det ikke jul uten lutefisk og den tradisjonsrike lutefisken kan tilberedes på flere måter. Her finner du tips for å få perfekt tilberedt lutefisk, hvor mye lutefisk du trenger per person og forslag til nydelige oppskrifter.

For mange blir det ikke jul uten lutefisk og den tradisjonsrike lutefisken kan tilberedes på flere måter. Her finner du tips for å få perfekt tilberedt lutefisk, hvor mye lutefisk du trenger per person og forslag til nydelige oppskrifter.

Lutefisk er utvannet tørrfisk, som behandles med lut av aske eller kaustisk soda, og så vannes ut igjen. Uansett om du foretrekker du den klassiske lutefiskenlutefisk med spennende tilbehør eller med hvit saus, vil disse tipsene hjelpe deg på veien til perfekt tilberedt lutefisk!

Generelle råd for tilberedning av Lutefisk

  • Skjær lutefisken i serveringsstykker før koking.
  • Beregn 500 til 750 gram lutefisk til hver person.
  • Hvis du salter lutefisken et par timer først, får du en fastere fisk på tallerkenen. Dryss over salt og la lutefisken stå kjølig et par timer. Hell av vannet som trekkes ut og skyll deretter lutefisken i kaldt vann.
  • Sjekk underveis – klem på et av de tykkeste stykkene med en gaffel. Når den gir etter eller skiver seg, er fisken ferdig.

3 måter å tilberede Lutefisk

Langpanne eller ildfast form

Legg lutefisken i langpanne eller ildfast form. Dekk formen med folie. Sett langpannen eller formen i stekeovn ved 200 grader. Beregn 15 minutter koketid pr kg lutefisk.

Dampkjele eller fiskekjele med rist

Legg lutefisk på rist og dryss salt over, ca 2 ts per kilo lutefisk. Sett risten med lutefisken i en kasserolle med kokende vann, men vannet skal stå under lutefisken. Ulike kokekar kan brukes, men de må ikke være av aluminium fordi aluminium blir mørkfarget av lut. Legg på lokk, la vannet koke til lutefisken er ferdig, ca 10 minutter.

Mikrobølgeovn

Legg fisken med skinnsiden ned i en form med lokk, egnet for mikrobølgekoking. For best resultat bør du ikke koke mer enn 1 kg om gangen. Dryss over 1 ts salt pr kg lutefisk og legg på lokket. Sett ovnen på 600 watt og kok i ca 6 minutter pr kg lutefisk. La fisken stå 5 minutter med lokket på før servering.