For mange er lutefisk smaken av jul. Lutefisk er nydelig i seg selv, men passer også godt til ulikt tilbehør. Ertestuing, bacon, potet, brunost, sennep og ikke minst sirup er med på å løfte måltidet til nye høyder. 

Til 6 personer trenger du:

  • 3 kg lutefisk
  • 3 ss salt
  • 200 g bacon

Ertepuré

  • 500 g erter, fryst
  • 1 ts sukker
  • 2 ss smør
  • 2 ts timian, frisk
  • Salt og pepper

Server med:

  • potet

Fremgangsmåte

  • Sett stekeovnen på 200 °C.
  • Legg lutefisken med skinnsiden ned i en langpanne.
  • Dryss på salt og dekk med aluminiumsfolie.
  • Bak lutefisken midt i stekeovnen til den er gjennomkokt, ca. 30 minutter.
  • Skjær bacon i små terninger og legg de i en kald stekepanne. Stek på lav varme til det er gyllen, sprøtt og fettet har stekt ut. Tilsett ekstra smør dersom baconet er magert.

Ertepuré

  • Kok erter møre i vann tilsatt sukker.
  • Hell av overflødig vann og mos ertene.
  • Rør inn smør og timian, og smak til med salt og pepper.
  • Server lutefisk med bacon, ertepuré og kokt potet. Mange liker også å servere lutefisk med brunost og sirup.

Tips: Dersom du vil ha fast lutefisk drysser du salt over og lar lutefisken stå kjølig et par timer. Hell av vannet som trekkes ut og skyll deretter lutefisken i kaldt vann.