Klippfisk er torsk som er saltet og tørket. Det er viktig å vanne ut tørr klippfisk på grunn av fiskens høye saltinnhold. Studér fremgangsmåten på pakningen for ulike produkter. Her er en generell metode for å vanne ut klippfisk:
Del fisken i porsjonstykker
Skjær fisken i porsjonstykker på ca 5 cm.
Fjern skinn og bein.
Skyll fisken
Skyll fisken slik at løst salt på overflaten fjernes.
Dekk fisken med vann
Legg fisken i en passe stor bolle eller kjele. Vannet må være kaldt.
Bruk nok vann til å dekke all fisken og litt til.
Fisken vil nå bli like stor som den var før den ble tørket.
Sett bollen/kjelen i kjøleskap eller kjølig rom, helst under 4 grader.
Utvanningstid
Tykkelsen på fisken bestemmer hvor mye utdanningstid som er best.
Tommelfingerregelen er et døgn per cm tykkelse på fisken.
Bytt vann en til to ganger daglig.
Fisken vil nå øke ca 35% i vekt.
Se forøvrig spesifikk utvanningstid på pakning.
Oppbevaring
Klippfisk som ikke er utvannet bør oppbevares tørt og kjølig, helst under 4 grader.
Utvannet fisk oppbevares som ferskvare i kjøleskap.
Utvannet fisk kan fryses klar til en senere anledning.