For mange er lutefisk smaken av jul. Lutefisk er nydelig i seg selv, men passer også godt til ulikt tilbehør. Ertestuing, bacon, potet, brunost, sennep og ikke minst sirup er med på å løfte måltidet til nye høyder. 
 
Til 6 personer trenger du:
  • 3 kg lutefisk
  • 3 ss salt
  • 200 g bacon

Ertepuré

  • 500 g erter, fryst
  • 1 ts sukker
  • 2 ss smør
  • 2 ts timian, frisk
  • Salt og pepper

Server med:

  • potet

Fremgangsmåte

  • Sett stekeovnen på 200 °C.
  • Legg lutefisken med skinnsiden ned i en langpanne.
  • Dryss på salt og dekk med aluminiumsfolie.
  • Bak lutefisken midt i stekeovnen til den er gjennomkokt, ca. 30 minutter.
  • Skjær bacon i små terninger og legg de i en kald stekepanne. Stek på lav varme til det er gyllen, sprøtt og fettet har stekt ut. Tilsett ekstra smør dersom baconet er magert.

Ertepuré

  • Kok erter møre i vann tilsatt sukker.
  • Hell av overflødig vann og mos ertene.
  • Rør inn smør og timian, og smak til med salt og pepper.
  • Server lutefisk med bacon, ertepuré og kokt potet. Mange liker også å servere lutefisk med brunost og sirup.

Tips: Dersom du vil ha fast lutefisk drysser du salt over og lar lutefisken stå kjølig et par timer. Hell av vannet som trekkes ut og skyll deretter lutefisken i kaldt vann.

 
Prøv vores Klippfisk Udvanningskalkulator og gør din madlavning lettere. Du kan også finne våre utvannet klippfisk.

Se også hvordan du får lutefisken perfekt tilberedt.

 

Hvordan få perfekt tilberedt lutefisk

For mange blir det ikke jul uten lutefisk og den tradisjonsrike lutefisken kan tilberedes på [...]

Portugisisk bacalao

Bacalao er en norsk klippfiskrett med opprinnelse i Portugal. Bacalao er en festrett som passer [...]

Klippfisk på grillen

Marinert klippfisk er fantastisk grillmat. Denne oppskriften har mye god smak, men er fortsatt veldig [...]

Klippfisk med hvit saus og bacon

Klippfisk kan brukes til mer enn bacalao. Klippfisk med hvit saus og bacon er et [...]

Grillet klippfisk med olivensalsa

Marinert klippfisk med en olivensalsa er grillmat som både er enkelt og smakfullt. Lag marinaden [...]

Grillet bacalao à lagareiro

Det er få retter i Portugal som er så tradisjonsrike som bacalao, eller klippfisk. Bacalao [...]

Gratinerte nachos med klippfisk

Nachos er enkelt å lage siden den krever lite forarbeid, og ikke så lang tid [...]

Dybvik klippfiskburger

Smakfull og sunn! Dybvik Klippfiskburger er en spennede vri på den klassiske fiskeburgeren, laget med [...]