Aïoli passer godt til tapas og kan varieres lett ved å tilsette andre smaker. I denne oppskriften gir du den tre forskjellige smaker som du blander med kokt klippfisk.

Våre klippfisk produkter

Til 4 personer trenger du:

  • 500 g klippfisk, utvannet og renset
  • 1 l melk
  • 1 stk baguette
  • Olje

Aïoli:

  • 4 stk eggplomme
  • 5 dl olivenolje
  • 2 fedd hvitløk
  • 0,5 stk sitron

Karriaïoli:

  • 1 stk vårløk
  • 1 ss gressløk, frisk
  • 0,5 ss karri

Tomataïoli:

  • 50 g tomat, soltørket
  • 2 ss basilikum, frisk
  • pepper

Urteaïoli:

  • 2 ss kruspersille, frisk
  • 2 ss gressløk
  • Salt og pepper
 
  • Sett stekeovnen på 200 °C.
  • Kok opp melken og legg i klippfisken. Kok fisken forsiktig til den flaker seg, ca. 5 minutter.
  • Sil av melken, avkjøl og riv klippfisken.
  • Skjær baguette i tynne skiver og legg på et stekebrett.
  • Pensle med olje og stek i stekeovnen til skivene er gylne og sprø.

Aïoli:

  • Pisk eggeplomme sammen og spe forsiktig med olivenolje mens du pisker hele tiden, den skal ha konsistens som majones. Spe med litt vann hvis den blir for tykk.
  • Riv hvitløk og rør inn. 
  • Smak til med saft av sitron, salt og pepper.
  • Rør inn klippfisk og del aïolien i tre porsjoner.

Tomataïoli:

  • Finhakk soltørkede tomatene og basilikum, og bland med en porsjon aïoli med klippfisk.
  • Smak til med pepper.

Urteaïoli:

  • Finhakk persille og gressløk, og rør inn i en porsjon aïoli med klippfisk.

Fordel de tre aïoliene på baguetteskivene og server.