Aïoli passer godt til tapas og kan varieres lett ved å tilsette andre smaker. I denne oppskriften gir du den tre forskjellige smaker som du blander med kokt klippfisk.
Til 4 personer trenger du:
- 500 g klippfisk, utvannet og renset
- 1 l melk
- 1 stk baguette
- Olje
Aïoli:
- 4 stk eggplomme
- 5 dl olivenolje
- 2 fedd hvitløk
- 0,5 stk sitron
Karriaïoli:
- 1 stk vårløk
- 1 ss gressløk, frisk
- 0,5 ss karri
Tomataïoli:
- 50 g tomat, soltørket
- 2 ss basilikum, frisk
- pepper
Urteaïoli:
- 2 ss kruspersille, frisk
- 2 ss gressløk
- Salt og pepper
- Sett stekeovnen på 200 °C.
- Kok opp melken og legg i klippfisken. Kok fisken forsiktig til den flaker seg, ca. 5 minutter.
- Sil av melken, avkjøl og riv klippfisken.
- Skjær baguette i tynne skiver og legg på et stekebrett.
- Pensle med olje og stek i stekeovnen til skivene er gylne og sprø.
Aïoli:
- Pisk eggeplomme sammen og spe forsiktig med olivenolje mens du pisker hele tiden, den skal ha konsistens som majones. Spe med litt vann hvis den blir for tykk.
- Riv hvitløk og rør inn.
- Smak til med saft av sitron, salt og pepper.
- Rør inn klippfisk og del aïolien i tre porsjoner.
Tomataïoli:
- Finhakk soltørkede tomatene og basilikum, og bland med en porsjon aïoli med klippfisk.
- Smak til med pepper.
Urteaïoli:
- Finhakk persille og gressløk, og rør inn i en porsjon aïoli med klippfisk.
Fordel de tre aïoliene på baguetteskivene og server.