Aïoli passer godt til tapas og kan varieres lett ved å tilsette andre smaker. I denne oppskriften gir du den tre forskjellige smaker som du blander med kokt klippfisk.

Våre klippfisk produkter

Prøv vores Klippfisk Udvanningskalkulator og gør din madlavning lettere. Du kan også finne våre utvannet klippfisk.

Til 4 personer trenger du:

  • 500 g klippfisk, utvannet og renset
  • 1 l melk
  • 1 stk baguette
  • Olje

Aïoli:

  • 4 stk eggplomme
  • 5 dl olivenolje
  • 2 fedd hvitløk
  • 0,5 stk sitron

Karriaïoli:

  • 1 stk vårløk
  • 1 ss gressløk, frisk
  • 0,5 ss karri

Tomataïoli:

  • 50 g tomat, soltørket
  • 2 ss basilikum, frisk
  • pepper

Urteaïoli:

  • 2 ss kruspersille, frisk
  • 2 ss gressløk
  • Salt og pepper
 
  • Sett stekeovnen på 200 °C.
  • Kok opp melken og legg i klippfisken. Kok fisken forsiktig til den flaker seg, ca. 5 minutter.
  • Sil av melken, avkjøl og riv klippfisken.
  • Skjær baguette i tynne skiver og legg på et stekebrett.
  • Pensle med olje og stek i stekeovnen til skivene er gylne og sprø.

Aïoli:

  • Pisk eggeplomme sammen og spe forsiktig med olivenolje mens du pisker hele tiden, den skal ha konsistens som majones. Spe med litt vann hvis den blir for tykk.
  • Riv hvitløk og rør inn. 
  • Smak til med saft av sitron, salt og pepper.
  • Rør inn klippfisk og del aïolien i tre porsjoner.

Tomataïoli:

  • Finhakk soltørkede tomatene og basilikum, og bland med en porsjon aïoli med klippfisk.
  • Smak til med pepper.

Urteaïoli:

  • Finhakk persille og gressløk, og rør inn i en porsjon aïoli med klippfisk.

Fordel de tre aïoliene på baguetteskivene og server.